ניתוח חניכיים נדרש ברוב המקרים על מנת לטפל במחלות חניכיים, ניתוחים אלה ידועים בדרך כלל בשם ׳ניתוח חניכיים׳ ומשתמשים בהם רק במידה ושיטות שגרתיות אחרות לא צלחו.
הליך כירורגי זה נועד לטפל במחלת החניכיים ובנזק שהיא מסוגלת לגרום על ידי:
- מניעת נזק לרקמות ולעצם התומכות בשיניים.
- מניעת אובדן שיניים.
- הפחתת הפערים בין החניכיים לשיניים, הנקראים כיסים.
- עיצוב מחדש של הלס כדי להפחית את הסיכון לצמיחת חיידקים בסדקי העצם.
- חיסול חיידקים וזיהומים.
מהם המצבים שבהם ניתוח חניכיים הוא יעיל ומועיל?
מחלות חניכיים כגון דלקת חניכיים ודלקת מֵסַב השן (פריודונטיטיס) מצריכים ברוב המקרים טיפול כירורגי כדי להגן בסופו של דבר על השן מפני אובדן.
דלקת חניכיים – היא צורה קלה יותר של מחלת חניכיים שעלולה לגרום לאדמומיות, לדימום ולנפיחות. דלקת זו נוצרת בדרך כלל כתוצאה מהיגיינת פה לא נאותה, או כתוצאה מהצטברות של פלאק או אבנית. טיפול מקצועי יכול להפוך את המצב על פיו ולהחזיר את החניכיים למצבן הבריא והתקין.
דלקת מֵסַב השן – היא צורה חמורה יותר של מחלת החניכיים, שבאה לביטוי בדלקת חניכיים שהחמירה והתקדמה, מצב שמוביל לתגובה דלקתית שהורסת את העצם והרקמות התומכות בשיניים.
תהליך דלקתי זה גורם לכך שהחניכיים מתחילות להיפרד מהשיניים, מתחילים להיווצר פערים בין החניכיים לשיניים, הנקראים כיסים. וכיסים אלה מהווים חממה מעולה להתפתחותם של חיידקים שיובילו לזיהום האזור כולו.
מצבים אלה עלולים לגרום לנזק לרקמת החיבור ולעצם שיביא בסופו של דבר לאובדן השיניים.
סוגים שונים של ניתוחי חניכיים
סוג ניתוח החניכיים שתבצע הפריודונטית תלוי בסוג מחלת החניכיים וברמת החומרה שלה.
לפני הניתוח, הרופא המנתח עשוי להציע ניקוי עמוק של החניכיים, שיסיר את האבנית ואת שכבת החיידקים מהשיניים ומהחניכיים.
פרוצדורה נוספת, הידועה בשם הקצעת השורש, מסוגלת להחליק את משטחי שורשי השיניים כדי למנוע התפתחות של חיידקים על גבי משטח זה. הליך זה מסיר גם את כל אבנית שהצטברה על גבי השורש.
ניקוי עמוק והקצעה של השורש מתרחשים בדרך כלל באותו זמן.
ניתוח חניכיים – Flap surgery
ניתוח חניכיים יעיל במיוחד במקרים של משקעי אבנית שנוצרו בכיסים עמוקים. טיפול זה כולל הרמת החניכיים מעל לשיניים כדי להסיר את האבנית שהצטברה באזור במטרה להקטין את עומק הכיסים שמהווים חממה אטרקטיבית לחיידקים.
לאחר שהפריודנט ינקה את שטח הכיסים ויסיר את האבנית, הוא יתפור את החניכיים למקומם סביב השיניים. לפעמים, המנתח יטפל גם בעצם התומכת בשן, אם יתברר כי היא זקוקה לעיצוב מחדש.
ניתוח השתלת עצם
כאשר נוצר נזק לעצם המקיפה את השן, או כאשר העצם נהרסה כליל, יש צורך בניתוח חניכיים השתלת עצם. הליך זה כולל החלפה של עצם פגומה בעצם חדשה. העצם החדשה עשויה להיות עצם שנלקחה מהמטופל עצמו, עצם מלאכותית או תרומת עצם.
מטרתו של ניתוח להשתלת העצם היא לעזור לעצם לצמוח מחדש כך שתוכל ליצור עוגן חזק שיחזיק את השן במקומה וימנע את אובדנה.
ניתוח להתחדשות רקמות השיניים
במהלך טיפול זה יניח המנתח פיסה קטנה של חומר דמוי רשת בין עצם השן של המטופל לבין רקמת החניכיים.
חומר זה מונע את גדילת החניכיים לתוך החלל בו אמורה להימצא העצם, ומאפשר לעצם ולרקמות החיבור לצמוח ולהתפתח מחדש.
ניתוח רירית החניכיים (Mucogingival)
קו חניכיים נמוך מדי, תופעה הידועה בשם ׳נסיגת חניכיים׳, נגרם כתוצאה מאובדן רקמת חניכיים. מצב שכזה ניתן לטיפול באמצעות השתלת רקמות רכות שיכולה להפחית את הסיכון ליצירת נזק נוסף.
כאשר מתרחשת נסיגת חניכיים, הגוף מאבד את ההגנה הטבעית שלו הן מפני חדירת חיידקים והן מפני טראומה. כאשר הנסיגה היא בעיית חניכיים, שחזור המשתמש בשתלי רקמות הוא לעתים קרובות הכרחי.
כאשר הנסיגה היא מינורית, כמות מסוימת של חניכיים בריאות נותרת להגן על השן, כך שלעתים קרובות אין צורך בטיפול אחר חוץ מאשר שינוי היגיינת הפה היומיומית. עם זאת, כאשר הנסיגה מתקדמת או מגיעה לרירית (רקמת החניכיים הניידת המחוברת לשפתיים וללחיים), המשמעות היא כי קו ההגנה הראשון נגד החיידקים הולך לאיבוד.
השתלות רקמות מבוצעות על מנת לפתור בעיות אלה. פיסת רקמה דקה נלקחת מהחך (מגג הפה) או מועברת בעדינות מאזורים סמוכים אחרים, על מנת לספק רצועת חניכיים יציבה מסביב לשיניים. ניתן למקם את השתלת החניכיים באופן כזה כך שהחניכיים יכסו רק את הלסת או שיכסו גם את חלק השורש החשוף. כלומר, השתלת רקמות לא רק מפחיתה את הסיכון להתהוותו של נזק נוסף, אלא מכסה גם את כל שורשי השן החשופים.
בניגוד להליך הטיפולי בעת נסיגה של שורש השן, המטרה העיקרית של הליך ניתוח רירית החניכיים היא ליצור שכבת חניכיים הגונה מסביב לחניכיים, להגנה טובה יותר על השיניים מפני מחלות חניכיים.
השתלת חניכיים, בהשוואה להשתלת רקמת חיבור, מבוצעת לעתים קרובות כאשר לא ניתן לכסות את שורש השן.
אפשרויות טיפול אחרות במחלות חניכיים כוללות:
- טיפול בלייזר – למרות שאין ראיות עדכניות התומכות באופן מלא בטיפול בלייזר, יש רופאי שיניים שמשתמשים בטיפול זה על מנת להקטין את גודל הכיסים ולשחזר את רקמות החיבור הפגומות.
- טיפולים בחלבונים מעוררי רקמות – הליך זה כולל שימוש בג׳ל המכיל חלבונים כדי לעורר את צמיחת העצמות והרקמות התומכות בשיניים.
סוגים שונים של ניתוחי חניכיים – אסתטיים ופונקציונליים כאחד
ניתוח חניכיים אסתטי נועד מלכתחילה לשפר את החיוך, אולם מטופלים שעברו ניתוחים שכאלה מעידים כי הניתוח חולל שיפור גם בתפקוד של השיניים שלהם.
ניתוח חניכיים אסתטי מבוצע על מנת להניח את הבסיס לטיפולים המיועדים לשחזור ולשיפור קוסמטי, כולל כתרים, גשרים ווינירים, המבוצעים במטרה לשפר את מראה קו החניכיים.
1. ניתוח אסתטי להארכת כתר השן
אם השיניים שלכם נראות קצרות, או אם יש לכם ׳חיוך מלא חניכיים׳, תוכלו לשפר באופן דרמטי את מראה החיוך שלכם בהליך שיימשך פחות משעה, ונקרא הארכת כתר אסתטית. הליך זה ידוע גם בשם ׳הרמת חניכיים׳.
הארכת כתר השן כרוכה בעיצוב מחדש של החניכיים העודפות ורקמות העצם, על מנת שניתן יהיה לחשוף יותר משטחן של השיניים הטבעיות. אפשר להשתמש בניתוח להארכת כתר השן הן לצורך הארכת שן אחת בלבד, והן להארכת סדרה של מספר שיניים, תלוי בהעדפות שלכם.
היתרונות של תהליך זה – הארכת כתר אסתטית מבוצעת בראש ובראשונה על מנת לחשוף יותר ממבנה השן ובכך לשפר את החיוך.
לגבי הארכת כתרי השיניים אשר משפרת את תפקוד השיניים – יש נסיבות שבהם הפריודונטית עשויה להציע לכם הארכת כתר השן, כמרכיב תפקודי של טיפולים קשורים אחרים, כגון:
- טיפול בשן עם עששת תת חניכי
- טיפול בשן אשר שבורה מתחת לקו החניכיים
- טיפול בגשר או בכתר שממלאים את מקומן של שיניים חסרות – לצורך שחזור ושיקום.
כאשר שיניים הן עששתיות או שבורות קרוב או מתחת לקו החניכיים, ניתן לעיתיים קרובות להצילן בעזרת טיפול להארכת הכתר, שיכול לחשוף שטח גדול יותר מהשן, כך שניתן יהיה לרפא את השן בעזרת כתר.
לא משנה מהי הסיבה בגינה אתם עוברים טיפול להארכת כתר השן, אם כדי לשפר את התפקוד או את האסתטיקה של הפה, אין ספק שתוכלו להרוויח מהיתרונות הרבים של טיפול זה, הן מצד מראה החיוך היפה והן מצד שיפור בריאות החניכיים.
2. ניתוח אסתטי לתיקון נסיגת שורש השן
נסיגת חניכיים היא תוצאה של תנועת קו החניכיים שזזה והגיעה עד מתחת לשורשי השיניים. נסיגת החניכיים נוצרת בעקבות אובדן עצם סביב לשיניים. נסיגה זו יכולה להיות מקומית וקשורה לשן אחת בלבד, או כללית ולהופיע בכלל השיניים בפה.
הסימפטומים הנפוצים המאפיינים תופעה זו נעים בין חוסר סימפטומים לחלוטין לבין רגישות, דלקת של הרקמות, חשיפת שורשי השיניים והתפתחות של עששת ועד ליצירת בעיה אסתטית.
היום, ניתן לטפל בקלות בנסיגת שורשי השיניים באמצעות ניתוח חניכיים פשוט למדי.
היתרונות של הליך זה – רקמת החניכיים היא הגבול הראשוני שחוסם את החיידקים שעלולים ליצור דלקות בתוך הפה. כאשר החניכיים אינם צמודים היטב סביב לשיניים, עלולות לצוץ בעיות חניכיים שיובילו לדלקות, להרס החניכיים והעצמות ואפילו לאובדן שיניים. ניתוח חניכיים בונה בחזרה את רקמת החניכיים ומסייע לשמור על השיניים שנים ארוכות יותר.
3. ניתוח אסתטי לשינוי ולהתאמת רכס השיניים
נסיגת חניכיים ועצם יכולה להופיע באזורים בפה שבהן הוסרו או אבדו שיניים. הכוונה היא להליך ׳ספיגת הרכס׳. ספיגה זו יכולה להיגרם עקב אובדן חניכיים, עצם או שניהם גם יחד ואלה יכולים להתחולל באזור אחד או להופיע באזורים סמוכים שבהם חסרות שיניים. ספיגת רכס מובילה לעתים קרובות למלכודות של שאריות מזון, מה שיגרום בסופו של דבר הן לריקבון בשיניים והן למחלות חניכיים.
מצב זה עלול להוביל גם לבעיה אסתטית משמעותית כאשר היא מופיע ב׳אזור החיוך׳, שבו השיניים נראות לעין כל כשמחייכים.
4. ניתוח הריסנית (Frenectomy)
ניתוח פרנקטומי ממקם מחדש את הריסנית, הפרנום (frenum) בתוך הפה. הפרנום הוא רקמה שעוברת מהשפה התחתונה או מהלחי אל החניכיים. יש פרנומים רבים בתוך הפה, כאשר הבולט ביותר הוא זה שנמצא בחלק העליון של השיניים התחתונות. כאשר פרנום ממוצב באופן שבו הוא מפריע ליישור נורמלי של השיניים, או גורם למשיכת החניכיים מהשיניים וגורם לנסיגה, יש צורך במיקום מחדש של הפרנום. הליך זה נעשה באמצעות ניתוח פשוט ויחיד.
היתרונות של הליך זה – ניתוחי הפרנומים הם הליכים פשוטים, וכאשר יש בהם צורך הם מסוגלים לסייע לבריאות ארוכת שנים של החניכיים והשיניים. טיפולים אלה יכולים גם למנוע התדרדרות של שיניים שטופלו על ידי אורתודנט.
למה לצפות בניתוח חניכיים?
לפני הניתוח
לפני עריכת הניתוח, תבצע רופאת השיניים בדיקה מקדימה כדי לוודא שמצב בריאותכם מאפשר לכם לעבור את ניתוח החניכיים. במהלך בחינה זו, סביר כי רופאת השיניים:
- תבקש לראות את ההיסטוריה הרפואית שלכם.
- תבדוק את מצב השיניים, הפה והלסת כדי לבדוק את היציבות הבריאותית שלהם.
- תבדוק אם אתם סובלים מזיהום כלשהו, מורסות או נגעים אחרים שיכולים לסבך את ההחלמה מהניתוח.
- תדון אתכם בסיכונים וביתרונות של הניתוח, ותבקש את הסכמתכם להמשיך ולפעול לקראת הניתוח.
בנוסף, הפריודונטית או השיננית ינקו את השיניים שלכם ניקוי עמוק להסרת הפלאק והאבנית.
בחדר הניתוח
לפני ניתוח החניכיים תקבלו הרדמה מקומית שתקהה את התחושה באזור הניתוח. המנתחת תיגש לריקמה שמתחת לחניכיים כדי לנקות את הרקמה הנגועה ולהסיר את רובד החיידקים הרעלני שהצטבר מתחת לקו החניכיים. הרופאה גם תחליק את שורשי השיניים כדי למנוע הידבקות של רעלנים והישנות של מחלת החניכיים.
בתום ההליך הכירורגי, תשיב הפריודונטית את החניכיים למקומם בעזרת תפרים. בדרך כלל מדובר בתפרים נמסים, אם לא, תפרים אלה יוסרו כאשר תחזרו למרפאת השיניים לביקור או למעקב כשבוע עד 10 ימים לאחר הניתוח.
האם הניתוח כרוך בכאב?
ברוב המקרים אנשים לאחר הניתוח חשים בכאב קל בלבד עד בינוני, שניתן לטיפול באמצעות משככי כאבים. אם מתפתחת באזור נפיחות מתונה, מומלץ להניח עליו קרח. אם הפריודנטית ממליצה על אנטיביוטיקה, הקפידו למלא אחר הוראותיה בקפידה.
בניתוח חניכיים יש סיכון לדימום ולנפיחות. אם זהו המצב צרו קשר מיידי עם הפריודונטית שלכם ברגע שנתקלתם בבעיה.