נסיגת חניכיים

האם בזמן האחרון התבוננת בחיוך שלך ושמת לב שהשיניים נראות ארוכות מכפי שהיו? חיוך עם שיניים מוארכות יכול להיות סימן לנסיגת חניכיים, מצב שכיח אשר משפיע על מיליוני אנשים מבוגרים.

כאשר החניכיים מאבדות את החיבור שמצמיד אותן לשיניים, הן עלולות להתחיל לסגת עד כדי חשיפת פני השטח של שורשי השיניים. זה לא רק נראה לא אסתטי, אלא גורם לאי נוחות רבה. בנוסף, חשיפת שורשי השיניים מאיימת על בריאות השיניים בפגעים כגון: רגישות יתר, עששת ואובדן שיניים. טיפול בשלבים המוקדמים של נסיגת החניכיים יוכל לעצור את הנסיגה.

נסיגת חניכיים מתבטאת בסימפטומים כגון: רגישות לשיניים, כאב וזיהום. טיפולים בתופעה זו כוללים ניקוי עמוק, תרופות נגד זיהום ואף ניתוח להשתלת רקמות.

על החניכיים

לכל סט של שיניים יש רצועת חניכיים אחת. רקמת החניכיים היא רקמה צפופה אשר מחוברת למשטח הפה ומקבלת אספקה מכלי דם שמתחת למשטח הלח בפה, משטח הידוע בשם ׳קרום רירי׳ (Mucous membrane). גוון החניכיים בניגוד לצבע האדום העז של הפה, הוא כאמור, ורדרד. החניכיים, אשר מכסות באופן הדוק את השיניים באזור השורשים, מגינות עליהן מפני חדירת חיידקים.

 

מהם הגורמים לנסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים מתבטאת בהצטמצמות רקמת החניכיים אשר מתחילה כאילו לסגת לאחור תוך שהיא חושפת את שורשי השיניים. כך נותרים השורשים השבריריים חסרי הגנה מפני התפתחות של חיידקים רעלניים, האחראים ליצירת שכבת הפלאק שמזיקה לבריאות השיניים.

לנסיגת חניכיים יש גורמים התנהגותיים וגורמים שמקורם בנטייה הגנטית של האדם, גילו ואלמנט תורשתי.

 

גורמים התנהגותיים

חוסר בשמירה על היגיינת פה היא בין התורמים העיקריים לנסיגת חניכיים. יחד עם זאת, תופעה זו עלולה להתרחש גם אצל אנשים שמקפידים על היגיינת פה נאותה.

בלייה פיזית של החניכיים עלולה להיגרם על ידי הברשה נמרצת של השיניים, שימוש במברשת שיניים עם זיפים קשים מדי או צחצוח יתר – כל אלה עלולים לגרום לפגיעה בחניכיים עד כדי נסיגת חניכיים, גם כאשר האדם מקפיד יום יום על ניקיון שיניו.

סוג זה של נסיגה כתוצאה מגורם פיזי משפיע לעתים קרובות יותר על הצד השמאלי של הפה. הסיבה לכך היא שרוב האנשים משתמשים במברשת השיניים בידם הימנית, ומפעילים לחץ רב יותר על החניכיים השמאליים. הרגל זה משפיע לרעה גם על החניכיים בצדדים בהשוואה לחניכיים שבמרכז.

אנשים שמעשנים ומשתמשים במוצרי טבק נמצאים בסיכון מוגבר לנסיגת חניכיים.

 

גורמים גנטיים

יש אנשים אשר הנטייה הגנטית שלהם היא הגורם לנסיגת החניכיים שלהם. הגנטיקה משפיעה הן על מיקומן של השיניים (שיניים עקומות) והן על עובי החניכיים.

רקמת חניכיים עבה מאופיינת כרקמה חזקה אשר צפויה להיפגע פחות מטראומה ומדלקת. רקמת חניכיים דקה פגיעה יותר לבלאי, במיוחד עם ההזדקנות, ומטבע הדברים גם תיסוג ביתר קלות בהשוואה לרקמת החניכיים העבה. אנשים עם חניכיים חלשות ודקות עלולים להעביר מאפיינים אלה לדור הבא באמצעות הגנים שלהם.

 

גורמים הקשוריים להזדקנות

גורם הסיכון העיקרי לנסיגת חניכיים הוא הגיל. כ-88% מהאנשים מעל גיל 65 סובלים מנסיגת חניכיים לפחות באחת השיניים. נסיגת חניכיים בגיל צעיר שכיחה הרבה פחות.

 

מהם הסימפטומים המאפיינים נסיגת חניכיים?

סביר להניח כי אנשים רבים עם נסיגת חניכיים כלל לא שמים לב שהם סובלים מתופעה זו, לפחות לא בשלב המוקדם שלה. הם כנראה כלל לא מודעים לעובדה שהחניכיים שלהם בנסיגה.

עם זאת, כאשר אנשים סובלים מנסיגת חניכיים הם עלולים לחוות תחושות כגון: דאגה לגבי שינוי שחל במראה השיניים שלהם, כמו שן שהתארכה מאוד; רווח שמתחיל להיווצר בין השיניים; פחד מפני אובדן שיניים והתחלת תהליך של השתלות שיניים או רגישות לקור וחום עקב חשיפת שורשי השן.

 

טיפול מקובל בנסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים היא לפעמים סימפטום המלמד על קיומן של בעיות שיניים בסיסיות, כולל מחלת חניכיים. תופעה זו עלולה להגדיל את הסיכון ללקוט בעששת ובסופו של דבר לאבד את השיניים.

כאשר נסיגת החניכיים היא מתונה, ברוב המקרים רופאת השיניים תייעץ ותעניק הדרכה על דרכי המניעה המתאימים להתמודדות עם המצב. ההדרכה כוללת המלצות לשיטות יעילות לשמירה על היגיינת פה טובה (על כך נרחיב בהמשך), ותציע טיפולים קבועים אצל השיננית ובדיקות סדירות במרפאה לצורך מעקב אחר מצב החניכיים.

הקפדה על הוראות הרופאה עשויה למנוע את התדרדרות מחלת החניכיים והיא חלק חשוב בטיפול בבעיה ללא ניתוח.

קיימים מספר טיפולים לא פולשניים אשר מסוגלים לעצור את נסיגת החניכיים, להפוך את המצב ולשפר אותו, כגון:

 

טיפול לניקוי כיסי החניכיים

ניקיון הכיסים שנוצרו בין החניכיים לשיניים. מדובר בניקיון מקצועי עמוק מתחת לקו החניכיים אשר מתחיל בהסרת שכבות הפלאק הדביק והאבנית שהצטברו על השיניים ומסתיים בהחלקה של משטחי שורש השן. זאת, על מנת להקשות על הצטברות חיידקים על השיניים, לאפשר היצמדות מחדש של החניכיים לשיניים ובסופו של דבר לעצור את נסיגת החניכיים.

חשוב לציין שטיפול זו לא מחזיר את החניכיים שנסגו, אלא מנסה למנוע מהמשך נסיגה.

 

טיפול בחומר משקם

כאשר נסיגת החניכיים היא מינימלית ומוגבלת לאזור קטן, ניתן להשתמש בחומר משקם מרוכב, קומפוזיט (Composite) בגוון של השן. חומר זה מאפשר לתקן פגמים קוסמטיים ולהקל על אי הנוחות. חומר מרוכב הינו חומר דנטלי שמורכב מתערובת של פלסטיק וזכוכית ומיושם על פני השורש החשוף. לאחר מכן החומר עובר תהליך הקשחה בעזרת אור מיוחד אשר מחבר בין החומר לשן. במקרים מסוימים, שימוש בקומפוזיט דנטלי עשוי להפחית את הרגישות ולשפר את מראה השן.

 

טיפול במסכת חניכיים

יש מקרים שבהם חלקים מרובים בפה סובלים מנסיגת חניכיים אשר מלווה בשורשים חשופים ובהיווצרות של רווחים משולשים שחורים בין השיניים. במצב זה, אם ניתוח אינו אופציה אפשרית, ניתן לשקול שימוש במסכת חניכיים שהיא סוג של חניכיים מלאכותיות. התכשיר המלאכותי נשאר בפה תוך שהוא משתמש בלחות שנמצאת בסביבת הפה, בדומה לדרך שבה עדשות המגע נשארות בתוך העיניים. יצירת מסכת החניכיים כרוכה בלקיחת תבנית של השיניים והחניכיים של המטופל להתאמה אישית כך שתוכל לכסות ולהסתיר את הרווחים הלא יפים שנראים כלפי חוץ בזמן החיוך.

טיפול בסוכנים מפחיתי רגישות

קיימים חומרים שמסוגלים להפחית את רגישותם של שורשי השיניים החשופים וחומרים שמסוגלים לטפל ולהרגיע את המערכת העצבית בפה. חומרים אלה יכולים להקל על תחושת הרגישות בשיניים ולסייע לשמירה על היגיינת הפה.

טיפול אורתודונטי

תהליך ליישור שיניים אשר מזיז בהדרגה ולאורך תקופה ארוכה שיניים עקומות למיקום חדש, יכול לתקן את שולי החניכיים ולהקל על היכולת של המטופל לשמור על ניקיון השיניים שלו.

טיפול בניתוח

כאשר מדובר בנסיגת חניכיים חמורה המזיקה לרקמת החניכיים, או אם לא נותרה רקמת חניכיים מספקת, רופאת השיניים עשויה להמליץ על ניתוח פלסטי פריודונטי, כלומר על השתלת חניכיים. השתלת חניכיים מבוצעת בדרך כלל על פריודונטית (periodontist) רופאת שיניים המתמחה בטיפול ברקמות התומכות בשיניים. להלן הרחבה בנושא.

 

ניתוח להשתלת חניכיים

קיימים סוגים רבים של השתלות חניכיים לשיקום הפה, ובמהלכם מוסיפים רקמת חניכיים חדשה לאזור נסיגת החניכיים. ניתוחים אלה מציעים בדרך כלל תוצאה מצוינת והם מבוצעים בתנאים הבאים:

  • כאשר הנסיגה מתרחשת באזורים פחות נראים בפה, הניתוח ייעשה כדי לשחזר ולעבות את רקמת החניכיים. במהלך הטיפול תילקח שכבה דקה של רקמה מהחך (גג הפה), המנתחת תיצור ״כיס״ באזור דל החניכיים ותכניס בתוכו את שתל הרקמה. תפרים לסגירת אולטרה דקים לסגירת הכיס, יאבטחו את הרקמה המושתלת ועם הזמן זו תתחבר היטב במיקום החדש שלה.
  • שורשי שן חשופים ניתן לכסות בהליך שונה הנקרא השתלת רקמת חיבור subepitherial. בהליך זה תוסר פיסת רקמה דקה מהחך ותוצמד לאזור השורשים החשופים כדי לכסותם. בהמשך, השתל יכוסה ברקמות הסמוכות כך שאלה יספקו את מכסת הדם הנדרשת כדי שהשתל יצליח. בתהליך ההחלמה הטבעי יתחילו לצמוח כלי דם חדשים בתוך השתל ובסופו של דבר הוא ישתלב ברקמה הסובבת אותו.
  • במצבים מסוימים, ניתן להשתמש ברקמת חניכיים סמוכה לאזור הנסיגה, בהליך שנקרא שתל pedicle. בהליך זה תשוחרר הרקמה המיועדת להשתלה ותסובב, כדי שתכסה את פני השורש החשופים. אפשרות נוספת היא להשתמש ברקמות מהמעבדה (מאדם או מבעלי חיים) אשר בטוחים לשימוש בניתוח זה.

 

הליך השתלת חניכיים מוצלח יכול להפחית את הסיכון לנסיגת חניכיים נוספת ולסייע לכם ליהנות מחיוך בריא ויפה יותר.

 

פעולות למניעת נסיגת חניכיים

חלק מהגורמים לנסיגת חניכיים ניתנים למניעה בדרכים הבאות:

 

א. ניקוי שיניים ביתי –

הגורם הברור ביותר שיסייע למניעה קשור לשינוי הרגלי צחצוח השיניים:

  • מומלץ לצחצח את השיניים במשך שתי דקות, פעמיים ביום.
  • טכניקת הצחצוח הנכון תנקה את השיניים והחניכיים ביעילות. הנה כמה טיפים לצחצוח נכון:
  • מברשת רכה – השתמשו במברשת רכה כדי למנוע נזק לאמייל.
  • צחצחו שיניים בזווית של 45 מעלות – זווית החזקת המברשת חשובה. יש להניח את מברשת השיניים כנגד השיניים בזווית של 45 מעלות ביחס לקו החניכיים.
  • תנועה נכונה – צרו תנועות מעגליות קטנות קדימה ואחורה על כל משטחי השיניים והברישו בעדינות. הימנעו מתנועת קרצוף.
  • צחצחו את הלשון – השתמשו במברשת השיניים כדי לצחצח קלות את הלשון.
  • שמרו על פה נקי לאחר הצחצוח – הימנעו מאכילה במשך 30 דקות לאחר צחצוח השיניים.
  • יש להחליף את מברשת השיניים לפחות כל שלושה חודשים, וכן לאחר כל מחלה שתקפה אתכם.
  • שימוש בחוט דנטלי הכרחי להסרת פלאק וחלקיקי מזון באזורים אליהם מברשת השיניים לא יכולה להגיע. השטח שמתחת לקו החניכיים וברווחים הצמודים שבין השיניים – הם אזורים פגיעים שבהם חיידקים יכולים לגרום להצטברות של פלאק ואבנית. אם לא תשתמשו בחוט דנטלי באופן קבוע, הצטברות האבנית עלולה להוביל לחורים בשיניים כמו גם למחלת חניכיים.

 

ב. ניקוי שיניים במרפאה 

הגורם השני שעשוי למנוע נסיגת חניכיים הוא טיפול במרפאת השיניים בהצטברות רובד של פלאק ואבנית על השיניים. כלומר, שמירה על היגיינת פה טובה וביקורים קבועים אצל השיננית ורופאת השיניים.

 

מזונות שיש להימנע מהם

לאחר האכילה נדבקים שאריות המזון לאמייל השן ויוצרות רובד חיידקי שממנו נוצר הפלאק שמצטבר על השיניים. אם רובד זה אינו מוסר מהשיניים על ידי צחצוח ושימוש בחוט דנטלי, הוא עלול לגרום לעששת ולמחלת חניכיים.

מזונות קָריוגֶניים הם המזונות המועדים ליצירת עששת ומזיקים לבריאות השיניים והחניכיים, וביניהם:

  • סוכרים פשוטים – כמו לקטוז או סוכרוז.
  • פחמימות מורכבות שמתפרקות בעזרת חומר המצוי ברוק.
  • עמילנים  – כמו לחם, קרקרים, דגנים, פסטה ותפוחי אדמה

 

באופן כללי, שאריות של מזונות מוצקים ומזונות שנדבקים לשיניים, נתקעים ברווחים שבן השיניים ומן הסתם נשארים זמן רב יותר בפה – הם אלה שמועדים לפורענות יותר ממזונות אחרים ועלולים לחשוף את השיניים לחיידקים ולעששת.

זכרו! אם לא תשמרו על פה בריא וחופשי ממחלות, שום טיפול לא יעזור ונסיגת החניכיים תימשך. ואם אתם חוששים שמא אתם סובלים מנסיגת חניכיים, קבעו תור אצל רופאת השיניים והציגו בפניה את החששות שלכם.

לייעוץ, שאלות ומידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..